logo Pebas
logo PebasCopyright © 2021 Pebas

Copyright © 2021 Pebas

Nekategorizirano

Sve o alergijama i njihovu liječenju

Alergija – riječ koju svi poznajemo, a mnogi su na vlastitoj koži spoznali i kako je to nositi se s njom. Alergija označava prekomjernu reakciju imunološkog sustava na razne tvari iz okoliša ili na alergene i spada u najraširenije bolesti današnjice. Popis alergena je opsežan, a na njemu se nalaze: hrana, aditivi u hrani i piću, konzervansi, pelud, grinje, životinjska dlaka, spore plijesni… Alergija se može manifestirati na više načina: urtikarija, alergijski bronhitis, rinitis i konjuktivitis, kožne alergije. Sklonost za razvoj alergija se nasljeđuje, a smatra se da u Republici Hrvatskoj više od 10 posto ljudi ima problema s alergijama.

ALERGIJE TIPA I: NAJRASPROSTRANJENIJE ALERGIJE

Alergije tipa I (pr. peludna groznica, alergija na pelud) uzrokuju alergeni koji se prenose zrakom.  Riječ je o najraširenijem tipu alergije u suvremenom svijetu. Uslijed povećane koncentracije alergena u zraku i zagađenja okoliša dolazi do razvoja simptoma alergija. Alergije na te inhalacijske alergene javit će se na području gornjih i donjih dišnih putova, uključujući oči, paranazalne sinuse i kožu. Važno je napraviti alergološko testiranje i utvrditi o kojim se alergenima radi te na vrijeme započeti terapiju antialergijskim lijekovima. Peludnu groznicu mnogi će zamijeniti za prehladu jer su simptomi prilično slični. Ipak, razlika je u tome što peludnu groznicu ne uzrokuje virus već alergen i svi simptomi javljaju se odjednom te u slučaju dugotrajnije borbe sa simptomima poput curenja iz nosa, svrbeža očiju i kihanja treba potražiti liječničku pomoć.

ATOPIJSKI DERMATITIS (ATOPIJSKI EKCEM)

Atopijski dermatitis česta je bolest u djetinjstvu te je ujedno i najčešći oblik alergije. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti gornjih slojeva kože. Obično se javlja nakon trećeg mjeseca života, a unatoč tome što uzroci nastanka još uvijek nisu sasvim jasni, pacijenti s atopijskim dermatitisom često imaju genetsku predispoziciju za razvoj bolesti, tj. člana obitelji koji isto boluje od određene atopije.

Tipični simptomi su kožni osipi, suhoća kože i svrbež kože. Kod djece se može javiti intenzivno crvenilo i vlažne promjene na koži, kao i mali prištići na obrazima, vlasištu i udovima. Simptomi se pogoršavaju u zimskom periodu zbog smanjene vlažnosti zraka i povećanog zagađenja okoliša. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i laboratorijskih testova, a terapija je orijentirana na njegu kože i smanjenje njene suhoće. Dobre rezultate u liječenju daju fototerapija, UVB i lokalno primjenjivanje kortikosteroida što je zapravo prva linija protuupalne terapije. Uz sve navedeno, važno je izbjegavati alergene na koje je dokazana preosjetljivost.

LJETNE ALERGIJE

Ljetni mjeseci pogodni su za razvoj alergijskih reakcija. Naime, tih su mjeseci ugrožene osobe preosjetljive na ubod insekta (osa, pčela, bumbara i stršljana), a koje uslijed uboda mogu pasti u anafilaktički šok pa čak i umrijeti ne pruži li im se na vrijeme adekvatna pomoć. Uz njih, ugroza prijeti i osobama preosjetljivim a pelud trava, drveća ili korova (posebice ambrozije) te osobama koje imaju alergije na sunce ili pak burno reagiraju na ubode komaraca. Najvrijedniji savjet za navedene osobe su pravovremene konzultacije s liječnikom kako bi se na vrijeme počela primjenjivati adekvatna terapija.

Povezani članci

Related

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.