logo Pebas
logo PebasCopyright © 2021 Pebas

Copyright © 2021 Pebas

Nekategorizirano

3 načina za jednostavnije korištenje pivot tablica u Excelu

Pivot tablice su jedan od jednostavnijih, a moćnih alata u Microsoft Excelu koji će ti pomoći napraviti izvještaj od velike količine podataka bez korištenja ijedne formule. Da bi si još dodatno pojednostavio proces korištenja pivot tablica, uključi u svoju praksu neki od sljedećih trikova:

  1. Prikaži zbroj u obliku postotka

Znaš li da u pivot tablicama možeš jednostavno preslagivati podatke i prikazivati ih na drugačije načine kako bi bili još jasniji i pregledniji? Jedan od odličnih načina za to je prikazivanje postotnog udjela podataka iz redaka u ukupnom zbroju. Recimo da nas zanima koliko je pojedini prodavač imao udjela u ukupnom zbroju prodaja prošlog kvartala. Kad izrađuješ pivot tablicu s tim podacima, u polje Reci unesi stupac s imenima prodavača, a pod Vrijednost postavi njihov pojedini broj prodaja. Zatim u novonastaloj pivot tablici obilježi stupac s brojčanim iznosom prodaja, desnim klikom miša otvori padajući izbornik i klikni na Pokaži vrijednost kao – % sveukupne vrijednosti.

  • Provjeri ispravnost pivot tablice

Svakom sustavu mogu se pokrasti greške zato je najbolje prije nego kreneš u ogromnu analizu podataka provjeriti radi li tvoja pivot tablica ispravno. To ćeš najbrže učiniti tako da u polje Vrijednost zadaš neki stupac s tekstualnim podacima kako bi pivot tablica izračunala koliko ima redaka u tom stupcu. Ako konačan rezultat odgovara broju redaka u početnoj tablici, pivot tablica je postavljena ispravno i možeš nastaviti s analizom.

  • Provjeri podatke

Pivot tablice imaju određene zakonitosti koje trebaš ispoštovati kako bi one dobro funkcionirale, zato prije nego ih kreiraš, provjeri ispravnost podataka u početnoj tablici. Posebnu pozornost obrati na čišćenje praznih redaka i stupaca te imaj na umu da svaki stupac mora imati svoje unikatno ime uneseno u jednom retku koje će definirati koji se sadržaj u tom stupcu nalazi.

Nadamo se da će ti ovi trikovi još više pojednostaviti korištenje pivot tablica u Excelu.

Povezani članci

Related

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.